PADLÓFŰTÉS VÍZKŐTELENÍTÉS


Eszközigény:
 1. Nyitott, alul csappal ellátott tartály (hordó)
 2. Centrifugálszivattyú
 3. Gumitömlő csatlakozókkal
Tisztítás menete:
 • A padlófűtési osztó-gyüjtőt kiszakaszoljuk ( elválasztjuk vagy leválasztjuk a radiátoros fűtési hálózatról, valamint a kazántól) szabaddá téve az előremenő és visszatérő csonkokat, kiiktatva a tágulási tartályt és biztonsági szerelvényeket.

 • Tömlőt csatlakoztatunk az osztó-gyüjtőn remélhetőleg meglévő töltő-ürítő csapokra.

 • Lezárjuk vagy kiszereljük és ledugózzuk az automata légtelenítőket.

 • Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a mosás megkezdése előtt ellenőrizni kell a beépített

  radiátorszelepek folyásirányát, ugyanis nem egyszer tapasztaltuk, hogy fordítva vannak a gyüjtőkre felszerelve. Ilyen esetben ha folyásiránnyal ellentétesen engedjük rá a 3-4 bar hálózati nyomást, a régi szerelésű radiátorszelepek szeleptányérja leszakadhat, ráfeszül a szelepülésre, lehetetlenné teszi az átfolyást. Ezt követően már az ellenkező irányból történő megnyomatás sem mindig segít, szét kell szerelni, vagy ki kell cserélni a szelepet . Ugyanez még többször előfordul GIACOMINI szerelt osztó esetén is .

 • Első lépésben hálózati vízzel átmossuk a padlófűtési rendszert fűtési körönként egyesével, amíg a „lebegő” szennyeződések maradéktalanul eltávoznak (szennyvízcsatornába vagy csapadékelvezetőbe engedve)

 • Ha már minden fűtőkörből tiszta víz folyik , akkor előkészülünk a vízkőoldós mosatásra. Az osztó előremenő csonkjára kötött tömlővéget csatlakoztatjuk a használni kívánt savazószivattyú nyomócsonkjára.

  A szivattyú szívócsonkját az előkészített nyitott tartály alsó csapjával kötjük össze (gyorscsatlakozókkal könnyen megvalósítható, 1/2"-os vagy 3/4"-os méretek megfelelőek).

 • A padlófűtés gyüjtőjére (ürítőcsonkjára) csatlakoztatott tömlőt szabadon vezetjük vissza a nyitott tartályba, ugyanis itt látni kell a visszaáramló folyadék állapotváltozását.


  VIGYÁZAT !! A VISSZAVEZETETT TÖMLŐT MEGFELELŐEN RÖGZÍTENI KELL A TARTÁLYHOZ, UGYANIS A SZIVATTYÚ BEINDÍTÁSAKOR FELLÉPŐ NYOMÁS KIVÁGJA A TÖMLŐVÉGET, A SZÉTFRÖCCSENŐ VÍZKŐOLDÓ KOMOLY SÉRÜLÉST, A KÖRNYEZETBEN PEDIG NAGY KÁRT OKOZHAT !!


 • Fenti előkészületek után a padlófűtés víztartalmának függvényében kell megfelelő mennyiségű vízkőoldót a tartályba tölteni ( fűtőkörönként 5-10 liter ) és elindítani a keringetést. Az ANTICAL HT-20-as koncentrátum 20-30% vízzel hígítva is kifejti a megfelelő hatást. Erős vízkövesedés estén nagy habképződés indul meg, amennyiben nem marad elegendő folyadékmennyiség a fenntartható keringetéshez, a szivattyútérben nem folyadék lesz, hanem gázos hab, nem kap a szivattyú megfelelő hűtést, tönremehet túlmelegedés miatt ! Ez a jelenség a szivattyú hangjáról is felismerhető, ilyenkor sürgősen vizet vagy savat kell pótolni a tartályban!

 • A keringetést fűtési körönként lehetőleg folyamatosan, esetleg kisebb megszakításokkal addig kell folytatni, amíg a tartályba visszaáramló közeg intenzív habzása be nem fejeződik. Amíg intenzív a habzás, addig van vízkő a rendszerben. A habzás leállása vagy a vízkő fogyását, vagy a vízkőoldó legyengülését jelzi. A vízkőoldó erősségét indikátorpapírral (lakmuszpapír) lehet ellenőrizni. 1-4 savas kémhatás mellett fejti ki megfelelő módon az elvárt eredményt. Gyengülés észlelése esetén higítatlan HT-20 utántöltése célszerű.

 • A savazást fűtési körönként 15-25 perc időtartamban általában elegendőnek találjuk.

 • A savazószivattyú elindítása előtt az összes visszatérő kör szelepe legyen nyitott állapotban, az előremenő szelepeket használjuk nyitás-zárás( körök váltása ) céljára.

 • Mindig az osztó legtávolabbi köre legyen az első nyitott szelepállású , először savazott szakasz. Savazás váltása úgy történjen, hogy először nyissuk a következő kör előremenő szelepét, és utána zárjuk a már savazott kört (csak az előremenő szelepet !, ugyanis a kezelt körben bennmaradó vízkőoldó esetleg tovább "dolgozik", gáz fejlődhet, a nyomás el tudjon távozni a mindig nyitott visszatérő szelepeken keresztül, ne okozhasson kárt a rendszerben).

 • A savazásos periódus végeztével a padlófűtési köröket hasonlóan az első lépéshez, hálózati vízzel megfelelően ki kell öblíteni ( a szivattyút is), és vissza lehet kötni a fűtési rendszerbe.

 • Amennyiben a padlófűtés hőcserélővel leválasztásra kerül a radiátoros fűtéstől valamint a feketecsöves rendszerről, az osztó-gyűjtő rézből- vagy műanyagból van szerelve, külön adalékot vagy inhibitort nem kell a rendszerbe tölteni, azonban a további vízkőképződés elkerülése érdekében ioncserélt vizes feltöltés (NK 2-3 ° a leginkább ajánlott, semmiképp sem desztillált víz ! ) javasolt !

 • Az így kitisztított (átalakított) padlófűtés hosszú évekig problémamentesen tud tovább üzemelni, 3-4 éven- ként maximum az oxigéndiffúzió miatti algásodó vizet kell lecserélni ioncserélt vízre, valamint a hőcserélő savazását kell elvégeztetni. A padlófűtési rendszer többé nem szorul savazásra !

 • Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy az esetek 80 %-ában a tágulási tartályok levegőutánpótlásra szorulnak, ne feledkezzünk meg ezek ellenőrzéséről, mivel ez csak terheletlen állapotban lehetséges ( 1 - 1,5 bar előnyomás ) !! Megfelelően beállított előnyomással számos üzemviteli rendellenességet lehet kiküszöbölni .

Vízkőtelenítés, vízkőoldó, fűtésszerelés, padlófűtés